lQLPJxbXbUXXyc7NAUvNB4CwHjeOvqoGZysDYgWKekAdAA_1920_331

вести

Прецизно свиткување на лим

Свиткување на лим е вообичаен производствен процес кој се користи за создавање на различни компоненти и производи. Процесот вклучува деформирање на лим со примена на сила врз него, обично со помош на сопирачка или слична машина. Следното е преглед на процесот на свиткување на лим:

 алатка за виткање

 1. Избор на материјал: Првиот чекор вовиткање на лимпроцесот е да се избере соодветен материјал. Најчестите материјали што се користат за свиткување на лим вклучуваат челик, алуминиум и нерѓосувачки челик. Дебелината на металниот лим исто така ќе биде клучен фактор за одредување на процесот на свиткување. Во HY Metals ги користиме материјалите наведени од клиентите.

 

2. Избор на алатки:Следниот чекор е да се избере соодветната алатка за операцијата на виткање. Изборот на алат зависи од материјалот, дебелината и сложеноста на свиокот.

Изборот на вистинската алатка за виткање е од клучно значење за постигнување прецизни и висококвалитетни свиоци за време на процесот на свиткување на лим. Еве неколку клучни размислувања при изборот на алатка за виткање:

 

2.1 Вид и дебелина на материјалот:Видот на материјалот и дебелината на плочата ќе влијаат на изборот на алатки за свиткување. Потврдите материјали како нерѓосувачкиот челик може да бараат поцврсти алатки, додека за помеките материјали како алуминиумот може да бидат потребни различни размислувања за алатките. Подебелите материјали може да бараат поцврсти алатки за да ги издржат силите на свиткување.

 

 2.2 Агол и радиус на свиткување:Потребниот агол и радиус на свиткување ќе го одредат типот на потребната алатка. Различни комбинации на матрици и удари се користат за да се постигнат специфични агли и радиуси на свиткување. За тесни свиоци, може да бидат потребни потесни удари и матрици, додека поголемите радиуси бараат различни поставки на алатот.

 

2.3 Компатибилност со алатки:Проверете дали алатката за виткање што ќе ја изберете е компатибилна со притисната сопирачка или машината за виткање што се користи. Алатките треба да бидат со вистинска големина и тип за конкретната машина за да се обезбеди правилно функционирање и безбедност.

 

2.4 Материјали за алати:Размислете за материјалите за свиткување алатки. Стврднати и мелени алатки често се користат за прецизно свиткување и за издржување на силите вклучени во процесот. Материјалите за алат може да вклучуваат челик за алат, карбид или други стврднати легури.

 

 2.5 Посебни барања:Ако делот што се свиткува има посебни карактеристики, како што се прирабници, кадрици или поместувања, може да биде потребна специјална алатка за прецизно постигнување на овие карактеристики.

 

 2.6 Одржување на мувла и животен век:Размислете за барањата за одржување и животниот век намувла за виткање. Квалитетните алатки веројатно ќе траат подолго и ќе се заменуваат поретко, намалувајќи ги времето на застој и трошоците.

 

2.7 Прилагодени алатки:За уникатни или сложени барања за свиткување, може да биде потребна прилагодена алатка. Прилагодените алатки можат да бидат дизајнирани и произведени за да ги задоволат специфичните потреби за свиткување.

 

При изборот на алатка за виткање, важно е да се консултирате со искусен добавувач или производител на алат за да се осигурате дека избраната алатка е погодна за специфичната апликација и машина за виткање. Дополнително, разгледувањето на фактори како што се трошоците за алати, времето на испорака и поддршката од добавувачот може да помогне да се донесе информирана одлука.

 

3. Поставување: Откако ќе се изберат материјалот и калапот, клучно е поставувањето на сопирачката за притискање. Ова вклучува прилагодување на задниот дел, стегање на лимот на место и поставување на точните параметри на сопирачката за притискање, како што се аголот на свиткување и должината на свиткување.

 

4. Процес на виткање:Откако ќе заврши поставувањето, може да започне процесот на свиткување. Притисната сопирачка нанесува сила на металниот лим, предизвикувајќи таа да се деформира и свиткува до саканиот агол. Операторот мора внимателно да го следи процесот за да обезбеди правилен агол на свиткување и да спречи какви било дефекти или материјална штета.

 

5. Контрола на квалитет:Откако ќе заврши процесот на свиткување, проверете ја точноста и квалитетот на свитканата метална плоча. Ова може да вклучува употреба на мерни алатки за да се потврдат аглите и димензиите на свиткување, како и визуелна проверка за какви било недостатоци или несовршености.

 

6. Операции по свиткување:Во зависност од специфичните барања на делот, може да се извршат дополнителни операции како што се отсекување, дупчење или заварување по процесот на виткање.

 

Генерално,виткање на лиме основен процес во производството на метал и се користи за создавање на различни производи, од едноставни загради до сложени куќишта и структурни компоненти. Процесот бара внимателно внимание на изборот на материјалот, алатките, поставувањето и контролата на квалитетот за да се обезбедат прецизни и висококвалитетни свиоци.


Време на објавување: 16 јули 2024 година